החזרת תפוס – החזרת רכוש תפוס מהמשטרה
החוק מאפשר למשטרת ישראל ולרשויות המס השונות, לתפוס רכוש של אדם שנחשד בביצוע עבירה – כסף מזומן, כלי רכב, מחשב, מסמכים ואפילו זכויות במקרקעין ובעלי חיים. החזקת הרכוש התפוס אפשרית לפרק זמן של עד חצי שנה אם עדיין לא הוגש כתב אישום כנגד האדם, כשלאחר 6 חודשים המשטרה / רשות המיסים יכולה לפנות לבית המשפט ולקבל ארכה. גם לחשודים ונאשמים ישנה הזכות לפנות לבית המשפט על-מנת לבקש בחזרה את רכושם. בקשת החזרת תפוס חייבת להיות מנומקת היטב, ולכן חשוב לפנות אל עורך דין בעל ניסיון בתחום. במשרד עורכי דין חיים לוי ושות' מטפלים בהצלחה במקרים אלה מזה שנים רבות.
דגשים חשובים לגבי החזרת תפוס
* הקריטריונים העיקריים – בית המשפט בוחן את החלטת המשטרה לתפוס רכוש על בסיס 3 קריטריונים עיקריים: מבחן ההתאמה – כלומר האם תפיסת הרכוש אכן משיגה את תכליתה; מבחן היחסיות – כלומר האם היחס בין הפגיעה באדם שטרם הוכחה אשמתו לבין התועלת מבחינת המשטרה ראוי, ומבחן הפגיעה המינימלית – כלומר האם ישנו צעד אחר שישיג את אותה מטרה תוך פגיעה פחותה באדם.
* תנאים – בחלק מהמקרים החזרת תפוס מתבצעת על בסיס תנאים מסוימים. למשל, רכב שנתפס יוחזר לבעליו בתנאי שיפקיד ערבות (עצמית ו/או של צד ג') בגובה של עד שליש משווי הרכב. כמו כן יוטל עיקול על הרכב כדי שהאדם לא יוכל למכור אותו.
* סמארטפון / מחשב – כשהרכוש התפוס מהווה כלי חיוני עבור האדם, גם לצרכי עבודה וגם באופן כללי בחיים, המשטרה ברוב המקרים יכולה להחזיק בו לפרק זמן מוגבל, לצרכי החקירה בלבד. בהתאם היא נדרשת להעתיק את החומרים הרלוונטיים מבחינתה מהמחשב או הסמארטפון ואז להשיב אותם לבעליהם. אם המשטרה מעכבת את ההחזרה, עורך דין מיומן יצליח לכפות זאת עליה.
יושרה מלאה ונחישות רבה
חשוב להדגיש כי ישנם מקרים שבהם החזרת תפוס אינה אפשרית. עורך הדין חיים לוי מקפיד להתנהל מתוך יושרה מוחלטת, ולהמליץ על פעולה רק כשיש היתכנות אמיתית להצלחה. במקרים אלה, הוא מביא לידי ביטוי גם ניסיון רב ובקיאות מקצועית רחבת היקף וגם נחישות, על-מנת למקסם את הסיכוי שתקבלו בחזרה את רכושכם.